Χωρίς κατηγορία

Πώς μπορουμε να εγλέγξουμε τη γνησιότητα των αιθεριων ελαιων

Τα αιθέρια έλαια, είναι γνωστό ότι έχουν πολύτιμες ιδιότητες.  Αποτελούν εξαιρετικά συμπυκνωμένα μείγματα πτητικών αρωματικών εστέρων, αιθέρων κ ά. συστατικών που περιέχονται σε διάφορα μέρη των φυτών (καρπούς, φύλλα, ρίζες, άνθη, φλοιούς, κουκούτσια, ρετσίνι) και παραλαμβάνονται με πίεση, έκθλιψη, εκχύλιση ή απόσταξη με υδρατμούς. Από κάθε φυτό, βότανο ή δέντρο μπορεί να προκύψει μια ποικιλία αιθέριων ελαίων. Είναι κυρίως άχρωμα, αλλά μπορεί να είναι υποκίτρινα, πράσινα ή κυανά, και η οσμή τους είναι συνισταμένη όλων των συστατικών τους. Οι περίπλοκοι συνδυασμοί αυτών των συστατικών δίνουν τον τελικό τόνο της οσμής του κάθε φυτού και τη μεγαλύτερη ωφέλεια στον ανθρώπινο οργανισμό. Τα αιθέρια έλαια είναι ουσίες πολύ πτητικές.  Αυτό σημαίνει ότι εξατμίζονται γρήγορα.

Δεδομένου ότι το κοστος της παραγωγής αιθερίων ελαίως ειναι αρκετά υψηλό, παρατηρείται συχνά στην αγορά, νοθεία με λάδι, αρώματα, ή και υδατρικά εκχυλίσματα.  Ας δουμε λοιπον ένα έυκολο τεστ που δεν απαιτεί εργαστηριακό εξοπλισμό και που θα μας βοηθήσει νατα ξεχωρίσουμε.

Τα αιθέρια έλαια έχουν ελαιώδη υφή ως εκ τουτου δεν αναμειγνύονται με νερό.   Προσπαθήστε να αναμείξτε το αιθέριό σας με νερό. Αν αναμειχθεί πλήρως και δεν παρατηρείτε τις σταγόνες να επιπλέουν στο νερό, πρόκειται για κάποιο υδατικό εκχύλισμα πιθανώς εμποτισμένο με άρωμα και όχι για αιθέριο έλαιο!

Για την περίπτωση της νοθείας με λάδι χρησιμοποιείστε ένα κομμάτι λευκό χαρτί, ρίξτε μια σταγόνα από το αιθέριο και παρατηρήστε τη διαφορά κατά την εξάτμισή του. Εάν η κηλίδα παραμείνει υποκίτρινη και ελαιώδης τότε πρόκειται για αιθέριο νοθευμένο με λάδι, ενώ αν η κηλίδα είναι διαφανής πρόκειται για καθαρό αιθέριο.  Λαβετε υπόψιν την εξαιρεση των Chamomilla Recutita Oil, Πατσουλί κ ά. αντίστοιχα αιθέρια, που θα αφήσουν πιο βαθιά κηλίδα στην επιφάνεια του χαρτιού.

Related Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *